Barum Czech Rally Zlín [FIA ERC, MČR] + Star Rally Historic

Re: Barum Czech Rally Zlín [FIA ERC, MČR] + Star Rally Histo

Nový příspěvekod PLuto » pát 02.09.2022 01:31

phpBB [video]
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod dalva » pát 02.09.2022 04:31

Upozornit odpovědné na bezpečnostní problém určitě neni bonzování - já vidim konstruktivní kritiku a dle vyjádření Kuby o tom problému ví, takže existuje. Že tam ty lidi nejsou košer se tady řešilo už u Kopný. Soudnej člověk by si tam podle mě nestoupnul, i když pumpa tam musí tlakovat určitě dobře.[/quote]

Ani se snad nebudu rozepisovat o tom jakou pachuť a nádech má počátek tohoto souvětí.To místo je nebezpečné stejně jako mnoho dalších,pokud si dobře pamatuji,tak se tam vždy stálo v plném objemu zatáčky.Usmrcování pěkných míst pokračuje každým rokem a je to jednoduché, balík či anticut.Prostě je mi z toho smutno, když se postupně likvidují místa kde se nikdy nic nestalo.A "kdyby" nepřijímám v úvahu, protože to "kdyby" tam někdo vyletěl se může stát na celé trati.
Já bych takových tipů měl,ale nejsem asi správný "Soudruh" abych poslušně,takovým způsobem napomáhal k likvidaci pěkných míst ;)
A o soudnosti?Z čeho čerpáš?Byl jsi v daném místě v tom lese v celé délce té zatáčky a sledoval auta,aby jsi si udělal obraz o tom kde může jít ven a kam může vyletět?Myslím že ne :(
dalva
Rally škola

Nový příspěvekod stanm3 » pát 02.09.2022 05:51

Jeste k tomu parkovani na Bunci a k vysvetleni od Karbonyla: Ono by to tim padem chtelo vysvetlit vyznam znacky predevsim policistum, kteri tam rano organizovali parking a ty lidi proste dal nepustili. Tudiz kolem te znacky se uz prochazelo pesky.
stanm3
N/1

Nový příspěvekod standak » pát 02.09.2022 06:17

Také se ještě přidám do diskuze k tomu prokletému parkování. Na rally jezdím už hezkých pár let, ale toto vysvětlení značky slyším také prvně... Já přeci jako "obyčejný" divák žádné povolení rally nemám. Spousta diváků a také pořadatelů včetně PČR to vidí zřejmě stejně (viz letošní Bunč, dříve Spytihněv a jiná další místa na jiných rally...) Chápu, že tohle musí být nějak právně ošetřeno (především v dnešní době), ale tady by možná bylo dobré dodatkovou tabulku "mimo povolení rally" nahradit tabulkou " mimo návštěvníků rally". Pak už by to snad bylo naprosto jasné každému a odpadly by tyto zbytečné případy, kdy pak spousta lidí odjíždí se soutěže zbytečně nasr.... ;)
FANS OSEK !!!
standak
N/1

Nový příspěvekod DoN » pát 02.09.2022 07:34

@ Dalva: Ty zabery videly tisice lidi v primem prenosu, na onboardech, na videu od Matesa atd. A kdyz se o tom miste zminim, tak ja jsem bonzak?

Me slo spis o to, poukazat na tu nevyvazenost v zabezpeceni. V pomalych mistech se stoji 2 metry nad silnici za treti radou velkych stromu, hlida to tam x poradatelu, zatimco v takovem miste panuje anarchie. Proste jakoby to paskovani/rozmisteni poradatel resil nekdo jenom podle mapy, aniz by byl realne nekdy na miste (ci aspon videl video). Nebylo by treba lepsi nechat divaky stat na te louce po leve strane od cesty? Tam je aspon prostor nekam utikat.
www.rallyphotos.cz
DoN
Rally škola

Nový příspěvekod dalva » pát 02.09.2022 07:58

Done budu se opakovat,takových míst je na BR desítky.A bude to pořád,jen se ty místa postupně likvidují i když se tam nic nestalo, protože "kdyby"!! Kdo se chce pasovat do role toho kdo určí hranici kde se může nebo má něco stát?Dokud se tam něco nestane,tak jen Bůh ví.Stejně jako třeba Stříteského nehoda vloni?! Já jen vím,že se o to takovým soudružským přístupem někteří zasluhují více (likvidace pěkných míst) a není to snad ani hezké vůči lidem co to tam navštěvují již mnoho let.Opakuji,nikdy se tam nic nestalo a na kdyby se nehraje.
Myslím, už za desítky let co objíždím BR a jako místní znám každé místo +vývoj tratí a mohu si dovolit truchlit nad jakoukoliv likvidací pěkného místa.Sune se to postupně těmi balíky a anticuty víc a víc do míst kde slunce nesvítí.Tak abychom za pár let nechodili,jen na louku 50 metrů od tratí.Flat out míst už moc není a "kontakt s tratí" je nenahraditelný.To místo o kterém se bavíme bude atraktivní pouze ve verzi jaká se jezdí dodnes,proto tam jsou ty masy lidí.
dalva
Rally škola

Nový příspěvekod Karbonyl » pát 02.09.2022 11:09

Dalvo obávám se, že místa, kde se letí plné kule, a diváci blízko u trati, to už prostě není kompatibilní. Ve hvozdenském údolí podle plánu neměla být ani noha a není pravda, že se tam nikdy nic nestalo. V rychlosti mě napadá Arai, Vojtěch tam kdysi z Corolly udělal pickupa (právě na té "utíkací" louce), určitě se toho najde víc. Ještě třeba Vraťa Hýbner s Peugeotem kousek pod rybníkem, to je exemplární ukázka toho, že auto může ustřelit naprosto nečekaně a úplně kamkoliv v takovém fofru, že na to nikdo nestihne zareagovat. Takže zrovna v takovýchto místech to "kdyby" extra hrozí. Já chápu, že se to fanouškům nelíbí, ale mnohým nedochází, že když ze startovní rampy sjede první auto, tak od toho okamžiku stojí organizátor jednou nohou v kriminále. Od Lopeníku uběhlo bezmála deset (!!!) let a stále není vyřešeno. Takže se nedivte, že se nečeká, až se ucho utrhne, ale raději se chodí pro míň vody (=diváckého punku).
Karbonyl
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » pát 02.09.2022 11:10

dalva píše:Done budu se opakovat,takových míst je na BR desítky.A bude to pořád,jen se ty místa postupně likvidují i když se tam nic nestalo, protože "kdyby"!! Kdo se chce pasovat do role toho kdo určí hranici kde se může nebo má něco stát?Dokud se tam něco nestane,tak jen Bůh ví.Stejně jako třeba Stříteského nehoda vloni?! Já jen vím,že se o to takovým soudružským přístupem někteří zasluhují více (likvidace pěkných míst) a není to snad ani hezké vůči lidem co to tam navštěvují již mnoho let.Opakuji,nikdy se tam nic nestalo a na kdyby se nehraje.
Myslím, už za desítky let co objíždím BR a jako místní znám každé místo +vývoj tratí a mohu si dovolit truchlit nad jakoukoliv likvidací pěkného místa.Sune se to postupně těmi balíky a anticuty víc a víc do míst kde slunce nesvítí.Tak abychom za pár let nechodili,jen na louku 50 metrů od tratí.Flat out míst už moc není a "kontakt s tratí" je nenahraditelný.To místo o kterém se bavíme bude atraktivní pouze ve verzi jaká se jezdí dodnes,proto tam jsou ty masy lidí.

Není to pravda, konkrétně takovýchto míst, které jsou v obrovském náletu, mnoho jezdců jede driftem nemajíce to úplně pod kontrolou a lidé stojící na úrovni první strany stromů, které je navíc hodně profláklé, zase tolik není. A už se tu bouralo několikrát, naštěstí se ale nikomu nic nestalo.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod lubos » pát 02.09.2022 12:10

Pneumatikám jistě rozumíš líp, než já. Ale odřezávání části pneumatiky frézou (byť šlo primárně o nápis) je mechanické zasahování do pneumatiky. Nevím, jak moc to může ovlivnit chování pneumatiky či náchylnost k jejímu poškození či defektu. Ale je to jednoznačné významné porušení předpisů, které by si tým na takovéto úrovní neměl dovolit.

Chtěl bych porozumět tomu, proč se stále mluví o "významném porušení předpisů"?? Je to jen "argument" pro odůvodnění trestu?? A jak to napsal SemišP "vedle": dělá to 70% české ŠPIČKY!! A najednou je z toho "významné .....". V 13.1.3 FIA 2022 RRSR je uvedeno: Any chemical and/or mechanical treatment of tyres is prohibited. Tedy: Jakékoliv chemické a/nebo mechanické ošetření pneumatik je zakázáno. Lze přeložit i takto: Jakákoliv chemická a/nebo mechanická úprava pneumatik je zakázána. Stále hledám (selským rozumem) PROČ se (zřejmě) akceptuje druhá formulace překladu a pod ni se podřazuje ona významnost porušení předpisů. Byť takto předpisem formulovaný zákaz je příliš obecný (nebo jeho výklad??). Pochopil bych, že se takto bude postupovat v situaci, kdy jezdec může získat výhodu, která se obtížně kvantifikuje (vyjádřeno především časem v RZtě). Prostě mně trest připadá VELMI exemplární. Pokuta, vem to čert; ale kombinace s podmínečným vyloučením na podnicích FIA na jeden rok??!!
A byl bych opatrný při formulaci: odřezávání části pneumatiky!! Ono by možná pomohlo proběhnout se servisem a tu činnost je možné u hodně týmu zaznamenat (jen v Hustopečích jsem se nestačil divit kolik jich je; a odbrušované byly jména a loga výrobců - tedy plocha mnohonásobně větší než je při odstranění popisu směsi).
lubos
A/5

Nový příspěvekod PLuto » pát 02.09.2022 12:18

lubos píše:Chtěl bych porozumět tomu, proč se stále mluví o "významném porušení předpisů"?? Je to jen "argument" pro odůvodnění trestu?? A jak to napsal SemišP "vedle": dělá to 70% české ŠPIČKY!! A najednou je z toho "významné .....". V 13.1.3 FIA 2022 RRSR je uvedeno: Any chemical and/or mechanical treatment of tyres is prohibited. Tedy: Jakékoliv chemické a/nebo mechanické ošetření pneumatik je zakázáno. Lze přeložit i takto: Jakákoliv chemická a/nebo mechanická úprava pneumatik je zakázána. Stále hledám (selským rozumem) PROČ se (zřejmě) akceptuje druhá formulace překladu a pod ni se podřazuje ona významnost porušení předpisů. Byť takto předpisem formulovaný zákaz je příliš obecný (nebo jeho výklad??). Pochopil bych, že se takto bude postupovat v situaci, kdy jezdec může získat výhodu, která se obtížně kvantifikuje (vyjádřeno především časem v RZtě). Prostě mně trest připadá VELMI exemplární. Pokuta, vem to čert; ale kombinace s podmínečným vyloučením na podnicích FIA na jeden rok??!!
A byl bych opatrný při formulaci: odřezávání části pneumatiky!! Ono by možná pomohlo proběhnout se servisem a tu činnost je možné u hodně týmu zaznamenat (jen v Hustopečích jsem se nestačil divit kolik jich je; a odbrušované byly jména a loga výrobců - tedy plocha mnohonásobně větší než je při odstranění popisu směsi).

Je mi jedno, co se děje v Hustopečích. Ať si tam posádky do těch pneumatik klidně dělají díry, jestli to nikomu nevadí. Tady jsi na závodě pod FIA, na kterém jsou FIA technici, kteří jsou na jakékoliv podobné věci hodně hákliví. Neřekl bych, kdyby se tohle stalo někomu z konce startovního pole, ale ze špičky, která je těmito FIA techniky bedlivě sledována, si tohle nemůže nikdo dovolit. A upřímně nechápu, proč zrovna tohle týmy dělají. Všude jinde bývá zvykem to jen přelepit páskou. Takže ano, je to exemplární trest, ale z pohledu FIA činovníků (ať už sportovních komisařů nebo techniků) je to zásadní porušení předpisů a všude jinde by to vedlo k okamžitému vyloučení ze soutěže...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2022