Barum Czech Rally Zlín [ERC, MČR] + Star Rally Historic

Re: Barum Czech Rally Zlín [ERC, MČR] + Star Rally Historic

Nový příspěvekod Mates » pon 18.08.2025 22:24

Já teda kompletní hodnocení závodu nechám na jindy, protože mám v sobě strašně moc emocí (převážně pozitivních), ale chtěl bych se vyjádřit k jedné věci. Já vím, že nejsou lidi, vím, že to nikdo moc dělat nechce, že je to složité, nevděčné, náročné, ..., ale nešlo by, alespoň do těch nejvíc exponovaných diváckých míst, kde víme, že budou opravdu velké davy lidí (a že se asi bude chlastat, protože je sluníčko a těch stánků je ve všech diváckých místech opravdu dost), udělat poctivé pořádné přechody a hlavně, dát tam ty pořadatele, kteří ví, co je to rally :?: Pržno - návrat jak se patří po tolika letech, obrovská divácká návštěva, pořadatelů na krátkém úseku asi 5, ale jakých? Ti dva na nejtěžším a nejnáročnějším úseku na hlídání neměli nejmenší ponětí, co je to rally, natož po kolika minutách jede auto a spoustu dalších věcí. To je to stejné, co jsme řešili X let na Kraví hoře...vždyť víme všichni, že tam budou davy lidí, všichni víme, že je tam potřeba někdo zkušený a pořádný, stejně jako na skoku v lese. Proč alespoň tady nejsou ti zkušenější, normálnější a ti, kteří o rally něco málo ví (třeba že když letí vrtulník, tak asi poletí s autem a to tam bude za chvilku, tak asi v ten moment nebudu převádět lidi přes cestu, že...). A že když se vybourá auto/vyletí ven, je potřeba nějaké pomoci apod., tak asi nejdůležitější ze všeho je, když vidím kolegu běžet a pomáhat, aby byly ostatní posádky bržděny, aby do pomáhajících a zbytku další auto nevletělo :?: Tohle mají perfektně zvládnuté i na jinak punkovém polském mistráku. Proč ne u nás? Letos jsem byl snad u třetího/čtvrtého výletu/rány v ČR a ještě u ani jednoho jsem neviděl, že by pořadatel věděl, co má dělat. Naopak, téměř vždy se sesypali. Učí se to na těch školeních? Chodí na ně? Vždycky je přece nejdůležitější dbát pozor na to, abych byl v bezpečí já - zachraňující a i všichni ostatní, aby nedošlo ještě k větší úhoně a průseru. A za mě se tohle prostě vůbec neděje, viz. rána Kožmínové na Moravě, kde pořadatel seděl v autě a vůbec téměř nevěděl, že se něco stalo, natož jak to řešit. Já jsem běžel zpomalovat auta do přehledného místa, zbytek vytahovalo posádku a odklízelo auto, pořadatelé stáli a čuměli na nás všechny, i když ten druhý přiběhl aspoň z vrchu z předchozí zatáčky a ptal se, co má dělat. Tohle prostě není dobrý. Je to ale plošný problém, vím, že nejsou lidi a už vůbec ne ti schopní, kteří by to chtěli dělat, ale...když počítám s davem lidí, s tím, že je poblíž hospoda, několik stánků, že je tam nebezpečná komprese s horizontem a že není kudy přejít bezpečně na druhou stranu (protože kukuřice atd. na straně jedné) a bude se muset nejspíš přecházet za horizontem...s kompresí...tak nevím no. Hlavně, že pořadatel řval a sprostě nadával hodinu před startem, když si tam někdo chtěl u cesty pověsit vlajku. Stejně tak naštvaní cyklisti na odjezdu z RZ pro diváky apod., celá Barumka byla nádherná, ale obecně mi náladu kazila ve velkém policie, která opravdu byla velmi arogantní, nepříjemná a vybíjela si nevím co a taková ta komunikace/nekomunikace mezi výběrčími a jejich agenturou, policií a pořadatelem. Vždycky, když jsem se na někoho chtěl odvolat/obrátit, tak mi bylo řečeno, že "tohle si mají řešit Barumáci a od nich tu nikdo není, my jen vybíráme vstup a na to jsme najatí" případně od policajtů "tady má být někdo z Barumáků, ale nikdo tu teď není, takže vás dál nemůžeme pustit a nepustíme" ani s nálepkou media...(na široké hlavní cestě při cestě k volnému průjezdu na druhých Halenkovicích historiků, kde už nikdo krom pár místních nebyl). Arogance level 1000, ale auto, které projelo, protože se zrovna bavili se mnou normálně pustili a neřešili, protože jej prý nestihli zastavit. Škoda, sportovní hodnota byla naprosto skvělá a nádherná, stejně jako RZ-ty a vše ostatní okolo. Ale ten hořký závěr a pachuť na Kateřinicích ve mně ještě nějaký čas zůstane...

PS: Ze všeho nejvíc bych si ale přál, aby pořadatelé měli opět zakázáno fotit si a točit projíždějící auta, protože potom vůbec nesledují situaci a svět kolem sebe a nedělají to, co mají.
PS2: Bylo by fajn, kdyby pořadatelé u trati věděli, co znamená mít vestu a že media se nevyhazují za pásku.
Naposledy upravil Mates dne pon 18.08.2025 22:28, celkově upraveno 2
https://www.facebook.com/pg/martinplesnikphotographer
Mates
S2000

Nový příspěvekod PLuto » pon 18.08.2025 22:26

phpBB [video]
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » pon 18.08.2025 22:27

phpBB [video]
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » pon 18.08.2025 22:42

phpBB [video]
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » pon 18.08.2025 22:45

Tak máme Barumku za sebou. Sesumíruju krátké zhodnocení teď hned po závodě, jak jsem to vnímal. Po dlouhé době vyšlo konstantní počasí, takže to nebyla tolik pneumatiková loterie. Na trati se sváděly úžasné a napínavé souboje, musela to být pěkná podívaná. Naproti původním očekáváním to nakonec výsledkově nebylo otevřené mistrovství ČR, zahraniční posádky se vůbec neztratily, vždyť v top ten jich bylo víc, než těch českých. Zatímco mladší jezdci co se celkových výsledků zklamali, čest Čechů musel "zachraňovat" Kopecký. Také v dalších kategoriích tam byly zajímavé souboje, objevily se některé posádky, které u nás tak často nevídáme apod. Také bylo několik větších nehod. Zatímco u Csomóse a Allena se to tak nějak dalo čekat, že to Tempestini rozbije hned na diváckém místě ve Slušovicích se asi nečekalo. Velmi pěkně jedoucí Janko Kundlák si to ustlal na proflíklém místě ve sjezdu do Vlčkové, tradičně rychlé souboje v ERC3 a ERC4 haváriemi neustáli např. Abramowski, Rzeźnik, Lassila či Vaher, jehož havárie na Bunči byla hodně velká a může být rád, že se mu nic vážnějšího nestalo. V souvislosti s haváriemi musím zmínit také Miroslava Janoucha, který na Consaniho místě totálně zničil svého Lancera Evo III a sám i se spolujezdcem vyvázli se zlomeninami.

Z věcí, co se naopak nepovedly a je potřeba nad tím zapřemýšlet či vyřešit je shakedown - vzhledem k větší délce nebylo možné letos startovat po třiceti vteřinách, což v souvislosti s časovým oknem dvou a třičtvrtě hodiny a počtem aut chtějících shakedown jet znamenalo velké kolony a malý počet průjezdů jednotlivých posádek. Zatím nevím, jak nejlépe toto vyřešit. Dalším problémem je situace s napadením diváka se světlicí na městské speciálce. Nevím, zda ten člověk s vestou byl pořadatel nebo člověk z bezpečnostní agentury, co hlídala kamion, každopádně takovéto chování je neakceptovatelné od kohokoliv. Problémem byla také nehoda soutěžního vozu s opilým kolemjdoucím na závěrečné rychlostní zkoušce (navíc ještě s konsekvencí s vyhlášením juniorů na rampě). No a na závěr jsem si nechal pokuty za kolečka pro legendy na městské. Osobně se mi věta o zakazování koleček v ZU nikdy nelíbila a snažil jsem se o její vypuštění, byť chápu bezpečnostní důvody, kdy to v minulosti občas zavánělo průšvihem. Nakonec tedy pravidlo v předpisech zůstalo. Pokud se za něco takového chtělo trestat, tak bych to já osobně řešil napomenutím nebo symbolickou pokutou. Finanční pokuta udělená sportovními komisaři v této výši je z mého pohledu absolutně neadekvátní a odtržená od reality a za mě je to velmi špatné rozhodnutí.

K dalším věcem, situacím či zajímavostem se rozepíšu někdy později, jsem úplně grogy...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Mates » úte 19.08.2025 12:58

K incidentu s diváky/divákem bych se rád ještě vyjádřil tím stylem, že je to opravdu jejich chyba. Za prvé - za horizontem na tečně pod úrovní trati :?: Vážně :?: Za druhé vůbec nesledovali přijíždějící auta, za třetí byli otočení zády k přijíždějícím autům, za čtvrté byla (alespoň většina) z nich pod vlivem alkoholu, za páté stáli v zakázaném prostoru/šli přes něj minimálně 2, spíš 3 auta a hezky se loudali...zodpovědnost by správně měla jít za nimi. A že bylo na vše opravdu hodně času zareagovat, kdyby JEN sledovali přijíždějící auta, když už jdou přes zákaz, zády k autům, na tečně pod úrovní cesty, kde minutu předtím měli krize i dva předchozí junioři...dosvědčuje fakt, že jeden z nich stihl vytáhnout i přes pozdní otočení se směrem k autu telefon z kapsy a začít si natáčet, jak vylétává auto ven...ostatní v ten moment udělali 2-3 kroky a bohatě to stačilo. Bohužel ten nejvíc pod vlivem byl nejspíš tak mimo, že neudělal nic (jediný se ani neotočil hlavou za vylétávajícím autem, i když gumy kvičely tak, že jsem krizovku očekával ještě než bylo auto vůbec vidět za kukuřicí...). Proč tama lidi v odpoledním průjezdu někam potřebovali chodit mi taky je záhadou. Asi jim stánky s alkoholem byly málo, tak chodili do hospody.
Mates
S2000

Nový příspěvekod pacesol » stř 20.08.2025 05:54

Petře děkuji za perfektní zhodnocení letošní Barunka. Už když jsem tě potkal v depu, tak jsem kvitoval změny oproti loňsku a děkoval za ně. Je vidět, že nasloucháte a řešíte. Za to obrovská pochvala. No a to zhodnocení pokut za kolečka je zcela objektivní a až od tebe překvapující. Už na rampě při rozhovoru jsem říkal, že legendy jsou tady pro diváky. Nejedeme v historicích, protože nás nemusí zajímat čas a děláme to pro zábavu naší i diváků. Na letošek jsme si dokonce pořídili na zadek driftovací gumy. Těší se na to diváci i posádky a to je koření autobusáku a každého většího placu. Potom není potřeba jezdit u udělejme jen statickou výstavu. Naše gumy byl třeba provar, protože na drift potřebuješ jinou rychlost a my jsme byli spíš v hodinách než v kolečkách ale zase jsme ušetřili. Jinak dík za organizaci.
Neříkej že to nejde. Řekni že to neumíš.
pacesol
N/1

Nový příspěvekod Karbonyl » stř 20.08.2025 19:43

Vyprošťování Stříťovy fabie:

phpBB [video]
Karbonyl
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Mates » pát 22.08.2025 08:38

Historici (jen SS + jeden průjezd ze zrušeného průjezdu) ode mě:

phpBB [video]
Mates
S2000

Nový příspěvekod Gurun » sob 23.08.2025 07:40

Moje zkušenost s Barumkou z pohledu diváka versus pořadatelé?

Kdybych počkal ještě cca 30 minut, tak můžu napsat právě je to 168 hodin, kdy přijíždím na Salaš na rz Bunč. Hned na začátku obce pořadatelé a klasický výběr vstupného. Přes celou klidnou obec, kde snad ani nevědí, že se jede nějaká Rally přijíždím (na kole) téměř na úroveň startu, resp. na ten kruháč konečné autobusu. Chci pokračovat na trať rz, abych jako divák zaujal svoji pozici. Do cesty mi vstupuje mladík cca 25 let silnější postavy v černém triku s nápisem Security a říká mi, že tam nesmím. Na můj dotaz, proč, se dozvídám, že se tam jede Rallye a proto je tam vstup zakázán. Odpovídám, tak to jsem správně, já jsem návštěvník Rallye, na což mi odpovídá, že to platí i pro návštěvníky Rallye, takže ať se otočím a opustím tento prostor. Já mu argumentuji tím, proč bych měl, když jsem si zaplatil na tuto rz vstupné a proč by se jinak prodávala? On, že to není jeho problém, že já mám za povinnost si přečíst na stránkách pořadatele, že tato rz je pro diváky nepřístupná.
Žádám ho tedy, ať mi tuto informaci najde, či ukáže, že já ji nemůžu najít. Mladík začíná zvedat svůj hlas s tím, ať okamžitě vypadnu. Vzhledem k mému věku a jeho mu říkám, že bych mohl být jeho otec, tak ať na to ve svém jednání bere ohled.
V té chvíli s řevem jsem zasypán doslova vodopádem urážek toho nejhrubšího zrna, kdy finále je to, že tento mladík zajímá bojový postoj a výzívá mě na souboj.

Odmítám, se slovy tak já se přes les na tu rz stejně dostanu a někde u trati budu a začínám potupnou cestu s kolem místy neprostupným lesem za vytouženou BR, abych v prvních chvílích ještě za sebou slyšel vyhrůžky, já si tě tam stejně najdu! Je smutné, že s tím mladíkem tak byl i druhý muž, který zaujal postoj, nic nevidím, nic neslyším, mě se to netýká.

Dorazil jsem ke svému vytipovanému místu, které jsem si v týdnu najel na první průjezd. Ve finále jsme tam dva. Po prvním průjezdu se domlouvám s klukem co jsem se tam seznámil, že se přesuneme na druhý průjezd dále po směru rz. Nacházíme místo, kde jsme opět sami dva, tzn.ani žádný pořadatel nikde, tak jak v prvním průjezdu.

Když je druhý průjezd přerušen (to ještě netušíme, že ukončen), přichází směrem k nám pořadatel, tak si říkáme to je super, on nám jde říct co se děje! Když navazujeme oční kontakt on začíná tleskat a přerušuje ten potlesk jen zvednutím odou dvou palců směrem k nebi a komentuje svoje chování směrem k nám, pánové, jdu vám zatleskat a říct, že jste jedničky! My , proč??? On, protože kvůli vám dvěma byla rz zrušena, tak si můžete taky zatleskat, že jste to dokázali všem těm lidem co sem přijeli na tu rz zkazit jejich zážitek a připavit je o něj. Stojíme jak opaření, hledáme info v mobilu a pak mu říkáme, ale vždyť tady to máte, rz byla zrušena pro nesjízdnost trati! On, ne, kvůli vám dvěma, že se chováte jak čuráci, takže nezapomeňte přijít zase příští rok, ať to můžete zase zastavit, zrušit a se stejným potleskem se kterým přicházel, odchází s tím, že do toho ještě vykřikuje, fakt jste borci, jste jedničky.

Tolik moje sobotní zážitky z rz Bunč z pohledu diváka.
Gurun
A/5

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2025