Já teda kompletní hodnocení závodu nechám na jindy, protože mám v sobě strašně moc emocí (převážně pozitivních), ale chtěl bych se vyjádřit k jedné věci. Já vím, že nejsou lidi, vím, že to nikdo moc dělat nechce, že je to složité, nevděčné, náročné, ..., ale nešlo by, alespoň do těch nejvíc exponovaných diváckých míst, kde víme, že budou opravdu velké davy lidí (a že se asi bude chlastat, protože je sluníčko a těch stánků je ve všech diváckých místech opravdu dost), udělat poctivé pořádné přechody a hlavně, dát tam ty pořadatele, kteří ví, co je to rally

Pržno - návrat jak se patří po tolika letech, obrovská divácká návštěva, pořadatelů na krátkém úseku asi 5, ale jakých? Ti dva na nejtěžším a nejnáročnějším úseku na hlídání neměli nejmenší ponětí, co je to rally, natož po kolika minutách jede auto a spoustu dalších věcí. To je to stejné, co jsme řešili X let na Kraví hoře...vždyť víme všichni, že tam budou davy lidí, všichni víme, že je tam potřeba někdo zkušený a pořádný, stejně jako na skoku v lese. Proč alespoň tady nejsou ti zkušenější, normálnější a ti, kteří o rally něco málo ví (třeba že když letí vrtulník, tak asi poletí s autem a to tam bude za chvilku, tak asi v ten moment nebudu převádět lidi přes cestu, že...). A že když se vybourá auto/vyletí ven, je potřeba nějaké pomoci apod., tak asi nejdůležitější ze všeho je, když vidím kolegu běžet a pomáhat, aby byly ostatní posádky bržděny, aby do pomáhajících a zbytku další auto nevletělo

Tohle mají perfektně zvládnuté i na jinak punkovém polském mistráku. Proč ne u nás? Letos jsem byl snad u třetího/čtvrtého výletu/rány v ČR a ještě u ani jednoho jsem neviděl, že by pořadatel věděl, co má dělat. Naopak, téměř vždy se sesypali. Učí se to na těch školeních? Chodí na ně? Vždycky je přece nejdůležitější dbát pozor na to, abych byl v bezpečí já - zachraňující a i všichni ostatní, aby nedošlo ještě k větší úhoně a průseru. A za mě se tohle prostě vůbec neděje, viz. rána Kožmínové na Moravě, kde pořadatel seděl v autě a vůbec téměř nevěděl, že se něco stalo, natož jak to řešit. Já jsem běžel zpomalovat auta do přehledného místa, zbytek vytahovalo posádku a odklízelo auto, pořadatelé stáli a čuměli na nás všechny, i když ten druhý přiběhl aspoň z vrchu z předchozí zatáčky a ptal se, co má dělat. Tohle prostě není dobrý. Je to ale plošný problém, vím, že nejsou lidi a už vůbec ne ti schopní, kteří by to chtěli dělat, ale...když počítám s davem lidí, s tím, že je poblíž hospoda, několik stánků, že je tam nebezpečná komprese s horizontem a že není kudy přejít bezpečně na druhou stranu (protože kukuřice atd. na straně jedné) a bude se muset nejspíš přecházet za horizontem...s kompresí...tak nevím no. Hlavně, že pořadatel řval a sprostě nadával hodinu před startem, když si tam někdo chtěl u cesty pověsit vlajku. Stejně tak naštvaní cyklisti na odjezdu z RZ pro diváky apod., celá Barumka byla nádherná, ale obecně mi náladu kazila ve velkém policie, která opravdu byla velmi arogantní, nepříjemná a vybíjela si nevím co a taková ta komunikace/nekomunikace mezi výběrčími a jejich agenturou, policií a pořadatelem. Vždycky, když jsem se na někoho chtěl odvolat/obrátit, tak mi bylo řečeno, že "tohle si mají řešit Barumáci a od nich tu nikdo není, my jen vybíráme vstup a na to jsme najatí" případně od policajtů "tady má být někdo z Barumáků, ale nikdo tu teď není, takže vás dál nemůžeme pustit a nepustíme" ani s nálepkou media...(na široké hlavní cestě při cestě k volnému průjezdu na druhých Halenkovicích historiků, kde už nikdo krom pár místních nebyl). Arogance level 1000, ale auto, které projelo, protože se zrovna bavili se mnou normálně pustili a neřešili, protože jej prý nestihli zastavit. Škoda, sportovní hodnota byla naprosto skvělá a nádherná, stejně jako RZ-ty a vše ostatní okolo. Ale ten hořký závěr a pachuť na Kateřinicích ve mně ještě nějaký čas zůstane...
PS: Ze všeho nejvíc bych si ale přál, aby pořadatelé měli opět zakázáno fotit si a točit projíždějící auta, protože potom vůbec nesledují situaci a svět kolem sebe a nedělají to, co mají.
PS2: Bylo by fajn, kdyby pořadatelé u trati věděli, co znamená mít vestu a že media se nevyhazují za pásku.