od Tomáš » pon 29.07.2019 14:10
Byl jsem teď týden pryč, mezitím se ke Karbonylovi přidal Pluto, tak zkusím postupně odpovědět oběma. Začnu od konce:
- „pokud vím, Koči byl jediný, kdo z rampy odjel bez výkazu, tudíž to nelze svádět na nějakou systémovou chybu, všichni ostatní to zvládli.“
To, jestli se daný problém týká jednoho, nebo pěti, je naprosto irelevantní. Rozhodující je, jestli je to podle řádů, nebo ne. Např. Pech na Valašce 2017 srazil v motanici pod přehradou na Bystřičce sud (také možná jako jediný), za což mu byla nejdříve udělena penalizace 5 sekund. Po chvíli se ale zjistilo, že je to proti pravidlům (dané místo nebylo označeno v itineráři jako retardér, ale „jen“ jako tzv. vymezení), tak mu trest byl následně odmazán.
- Pořád tu operujete s pojmem "soutěžní část", ale co to defacto ta soutěžní část je?
- 2.8. Rally končí vydáním konečné klasifikace. Soutěžní část rally končí cílovou časovou kontrolou. - pro mě je cílová časová kontrola ta, která je jako poslední uvedena v harmonogramu
Samozřejmě, že rally končí vydáním konečné klasifikace a po průjezdu cílem mohou být ještě dodatečně uděleny penalizace či vyloučení po rozebírkách atp. Co je soutěžní část rally, to je ale popsáno dost přesně:
2.1 ZAČÁTEK RALLY
Rally začíná administrativní přejímkou nebo seznamovacími jízdami (podle toho, co začne dříve). Soutěžní část rally začíná v první časové kontrole.
2.8 KONEC RALLY
Rally končí vydáním konečné klasifikace. Soutěžní část rally končí cílovou časovou kontrolou.
56.1 POSTUP V CÍLI
Soutěžní část rally končí v „cílové časové kontrole IN“ před pódiem (cílovou rampou).
V Prešově byla takto označena ČK 10C (v harmonogramu značená jako Finish rally – Podium In), tedy další časovky 10D a 10E, v nichž se inkriminovaný moment stal, již nebyly součástí soutěžní části rally.
Podobně dle řádů platí, že na barumce začíná soutěžní část rally v ČK 0 (tj. v pátek v 21.07), byť tato časovka není v harmonogramu uvedena jako první (před ní jsou tři další časovky, jejich neprojetí ale pochopitelně neznamená vyloučení ze soutěže, vlastní soutěž totiž ještě nezačala). Podobně cílová časová kontrola by měla být ta před pódiem (15E), ne ta před UP. To „by“ píšu u barumky z toho důvodu, že v originále zní bod 56.1 takto:
56.1 PODIUM CEREMONY
The competition element of the rally will finish at the "Finish Time Control IN", tedy soutěžní část rally končí v „Cílové časové kontrole In“ (pro mne zajímavé, jak podstatně se liší řády v originále a v české verzi!)
Rozdíl mezi barumkou a Prešovem je ovšem jeden naprosto zásadní. Barumka má v ZÚ jako cíl stanovené místo Zlín pod Velkým kinem (poslední ČK – UP, dle ZÚ - bod 3.40), zatímco Prešov má cíl rally uvedený jako „cieľová rampa“ (ZÚ, bod 3.)
Proto „cílová časová kontrola“ byla v Prešově 10C a cokoliv poté už nebylo v rámci soutěžní části rally.
Z výše uvedeného plyne zcela jednoznačně, že trojice sportovních komisařů Vadoc, Szczeczinová, Kramer rozhodla správně. Obviňovat sporťáky ze snahy najít skulinu v řádech, jak píše Karbonyl (a že on tedy žádnou nevidí), mi nepřijde fér. Jak bylo popsáno ve stanovisku slovenské Rally komise, jednání SK trvalo dlouho a určitě se probíraly všechny možné aspekty, řády a paragrafy a asi ještě podrobněji, než je probíráme tady. V prešovském případě tak není skulina, nýbrž pořádná díra v podobě nesouladu řádů a ZÚ (přičemž zároveň se píše obligátní, že ZÚ jsou v souladu s danými řády). A i kdyby náhodou rozhodli sporťáci v neprospěch Kočiho, jsem přesvědčen, že tým se odvolá k národnímu odvolacímu soudu a tam případ dopadne stejně, jako v případě našeho (ne)slavného případu Bohemia rally 2000. U něj se taky v konečném důsledku nejednalo o to, jestli jezdci mohou či nemohou odmítnout start do RZ, nýbrž o to, zda tresty byly uděleny v souladu s řády. A protože nebyly, tak je tehdy náš NOS zrušil všechny do jednoho ….