Mistrovství Slovenska

Re: Mistrovství Slovenska

Příspěvekod Karbonyl » pon 22.07.2019 00:47

Tomáš píše:Vy jim snad budete v 15E dávat jízdní výkaz na přejezd do 15F?
Ano, je to běžná praxe na mnoha soutěžích. Výkaz se obvykle odevzdá před rampou, kde posádka jakoby vyskočí z harmonogramu právě proto, aby se nijak neomezovalo časově vyhlášení a ceremónie (někdo je na rampě minutu, někdo čtvrt hodiny), a v okamžiku, kdy rampu (= zónu ČK) opouštějí, dostanou nový samostatný výkaz na přejezd do UP s časem výjezdu a pevnou jízdní dobou.
Karbonyl
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Příspěvekod Tomáš » pon 22.07.2019 00:56

A ještě jak píšeš, že na daném podniku mají vyšší váhu ZÚ, kterou jsou udělány na podmínky dané rally ...
No jenže co když se zjistí (klidně až po závodech, však při schvalování se klidně může někdo splést), že to není v souladu s mez. řády? Tak právě v takových situacích musí nastoupit někdo (třeba i odvolací soud), který danou věc zruší. Přece si nemůžeme u nás v obci (pro naše podmínky) říct, že se tady bude jezdit jen čtyřicítkou a vybírat od řidičů pokuty, protože u nás jsme se pro takovou normu rozhodli. Přes všechny výhrady k našemu soudnímu systému si nemyslím, že by zrušení takové chybné místní normy trvalo dlouho a čekalo by se až na Ústavní soud.
To samé paralela s označením ČK. Nebude-li označen začátek obce příslušnou značkou, nemůže mne nikdo pokutovat za to, že v takovém místě jedu více než 50. Jestliže by tedy byl případ časovky, která např. nemá označení začátku zóny, tak mne nikdo nemůže penalizovat za předčasný příjezd do časové kontroly, když nevím, kde začíná. Tolik můj laický pohled (ale snad alespoň se základním právním povědomím).
Tomáš
A/6

Příspěvekod Tomáš » pon 22.07.2019 01:04

Karbonyl píše:Ano, je to běžná praxe na mnoha soutěžích. Výkaz se obvykle odevzdá před rampou, kde posádka jakoby vyskočí z harmonogramu právě proto, aby se nijak neomezovalo časově vyhlášení a ceremónie (někdo je na rampě minutu, někdo čtvrt hodiny), a v okamžiku, kdy rampu (= zónu ČK) opouštějí, dostanou nový samostatný výkaz na přejezd do UP s časem výjezdu a pevnou jízdní dobou.

Pak jsem teda jelen. To znamená, že já tam dostanu kartu a na přejezd třeba 10 min., ale přijedu do 15F o 5 minut později, takže dostanu 50 sekund penalizace? Ale vždyť už soutěžní část rally podle řádů skončila, tak jak mohu dostat penalizaci? A jestli ano, tak tedy zpátky na rampu a opakovat ceremoniál, protože už jsem čtvrtý, a ne druhý? Ne, to se mi nechce věřit! (že to tak bylo kdysi, to je jiná) Jestliže soutěžní část rally skončila, tak je konec a basta. Jasně, musím dodržet trať a odevzdat auto do UP, jinak mi hrozí trest. Můžou mi přijít na to, že mám větší rozvor, tak budu třeba diskvalifikován, ale penalizace v časovkách typu 15F nepamatuji.
Tomáš
A/6

Příspěvekod Karbonyl » pon 22.07.2019 01:41

Ale podle ZU soutěžní část končí právě až v 15F, takže ano, bylo by to za 50 sec. Opakování ceremoniálu ne, projevilo by se to v oficiální konečné klasifikaci a neprávem nabyté poháry by sis musel povyměňovat s přílušnýma posádkama třeba na afterparty. I to je praxe :D
Karbonyl
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Příspěvekod Karbonyl » pon 22.07.2019 02:12

Tomáš píše:Přece si nemůžeme u nás v obci (pro naše podmínky) říct, že se tady bude jezdit jen čtyřicítkou a vybírat od řidičů pokuty, protože u nás jsme se pro takovou normu rozhodli.
Proč ne? V Česku obecně sice platí v obci padesátka, ale je potřeba, aby se v naší vesnici třeba kolem školy jezdilo pomalejc, tak tam obec nechá dát třicítku. A stejně je to s rally, obecné řády FIA říkají, že soutěžní část končí před rampou, ale protože já z takových a makových důvodů nemůžu mít UP hned za ní, tak soutěžní část protáhnu o ten jeden přejezd a FIA je s tím v pohodě. To jsou úpravy řádů, které prostě vyplývají z individuálních podmínek na té které rally. Podobně mě napadají třeba předpisy pro flexi servis - tam je obecně možné, že po večerním servisu může auto do nočního UP odvézt jakýkoliv člen týmu. Ale vychází to z předpokladu, že UP je hned za servisem. Jenže na barumce je noční UP o deset kiláků jinde, takže tam už auto nemůže odvézt mechoš, protože po trati může během rally s autem jet jen kompletní posádka. Podle tvojí logiky by to bylo jak? Že platí předpis pro flexi a do Zlína může řídit sólo-mechoš, nebo platí to, že s autem po trati může jet pouze kompletní dvoučlenná posádka? Budu se rozhodovat, který článek těch stejných řádů FIA platí víc? To je přece v přímém rozporu. Takže platí to, co je v ZU. Nou mekánik, ale posádka.
Karbonyl
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Příspěvekod Tomáš » pon 22.07.2019 12:44

1. Mnou uvedený příklad s omezením rychlosti v obci jsi buď nepochopil (ale možná jsem se nevyjádřil dost jasně), anebo překroutil. Nemyslím samozřejmě situaci, kdy se vydá místní úprava a před školou se dá značka 30. To je snad jasné. Myslel jsem, že v jedné obci bude na začátku označení a na konci označení a bude se v ní jezdit dle republikových zákonů 50, a ve druhé to samé značení bude znamenat, že se tam jezdí 40. Jedny zákony = jedny pravidla, ať je to v Horní Lhotě nebo Dolní.
2. To samé očekávám v rally, že jsou jedny řády a že budou platit stejně. Situaci s flexi servisem (je-li UP hned za servisem, může auto do ÚPéčka hodit mechoš) samozřejmě znám, stejně tak je mi jasné, že mechoš nemůže hodit auto 10 km z Otrokovic do Zlína, to si mi vysvětlovat nemusel. Taky je mi jasné, že každá soutěž není stejná. Dobře Hustopeče, Bohemka i Krumlov mají UP hned za (nebo kousek) za rampou, Barumka jeden kilometr. Jenže Kopná (a v úvodu 1.1 má to samé co barumka, tedy že soutěž se koná dle platných řádů FIA atd. ...) má UP dva kilometry za rampou a žádné časovky před UP se tam nedělají. A ZÚčka jim také schválil slovutný Autoklub, který (podobně jako FIA) musel schvalovat zúčka i na barumku.
Dost dobře si nedovedu představit situaci, že by se dnes dávala stejná penalizace (1 min = 10s) v časovce za cílovou rampou před UP, stejně jak se to dělá v klasické časovce při soutěži. Max. si tak dovedu představit rozhodnutí sportovních komisařů ve formě nějakého fin. trest apod. (protože soutěžní část rally už dávno skončila na rampě).
3. Stále mi tady vytučňuješ a připomínáš ZU. Tak já ti taky zdůrazním, že v ZU na Barumku se píše, že soutěžní trať končí v ČK před vjezdem, ne soutěžní část rally, jak uvádíš. Můžu spekulovat, že se jedná o chybu, anebo taky ne a organizátor se jen jistí, aby nedošlo k rozporu se řády FIA. A rozdíl mezi těmito pojmy jasně vnímám.
4. Dokonce si troufnu tvrdit, že pokud by někomu odešlo auto na přejezdu (benzín, řídící jednotka jako u Jakeše) mezi rampou a UP, tak by ve výsledcích zůstal právě díky onomu pravidlu 56.1. Protože soutěž fakticky už skončila na rampě, tam byla posádka odmávána. Dále se řeší už jen administrativní záležitosti, příp. protesty, rozebíračky. Vždyť je to stejná situace jako třeba na okruzích, když někdo projede cílem, je odmáván a zastaví třeba 50 metrů za cílovou čarou. Rád si tento svůj názor nechám potvrdit od někoho z národní sportovní autority, ale domnívám se, že v tomto mám pravdu stejně jako jsem si potvrdil překročení řádů v případě loňského případu s Lukjaňukem.
5. Konkrétní dotaz: ty bys v případě, že posádce klekne auto za cílovou rampou a není schopno dojet do UP, to řešil vyloučením? Já se domnívám, že v tomto případě nelze uvažovat o vyloučení posádky. Ta má tak maximálně zavolat na dispečink, že stojí za rampou a co s tím, jestli ji mohou dotlačit do UP diváci, nebo jim má pomoc vlastní servis, nebo to zajistí organizátor. A jestli je v tomto můj názor správný, pak přejezd mezi (konkrétně na Barumce) rampou a poslední ČK 15F se nemůže chápat jako každý jiný, např. mezi 12D a 12E, kde se udělují časové penalizace, příp. vyloučení pro překročení čas. limitu.
Tomáš
A/6

Příspěvekod PLuto » úte 23.07.2019 12:31

Pořád tu operujete s pojmem "soutěžní část", ale co to defacto ta soutěžní část je? Pořád se tu operuje článkem 56.1, ale pokud se podíváte pořádně, tak ten se týká jen vyhlášení, tzn. prize giving. Je tím myšleno (asi), že se poháry na rampě rozdávají podle dosavadních výsledků. Nikde ale není řečeno, že jakýkoliv další prohřešek se nemůže objevit ve výsledcích.

Připomenul bych z řádů tyto body:

2.8. Rally končí vydáním konečné klasifikace. Soutěžní část rally končí cílovou časovou kontrolou. - pro mě je cílová časová kontrola ta, která je jako poslední uvedena v harmonogramu
31.5.1 Posádka musí mít v každé kontrole potvrzen průjezd ve správném sledu a ve správném směru trati rally.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Příspěvekod Červ » úte 23.07.2019 12:59

Pěkně se tu oháníte předpisy. Nicméně ze sportovního hlediska by bylo pro mne také důležité:
1) i když nemá potvrzenou ČK dojeli do UP včas a po správné trase?
2) byla ČK řádně označená (dle popisu výše od Tomáše bych soudil se tam musel být pěkný bordel), byla osoba v ČK označená? jak tam stáli lidi? měli tam být lidi? bylo tam vůbec návěstí?

Pokud bylo splněno 1) a 2) tou dobou nebylo jasné (jak se také občas stává), tak konečné rozhodnutí dokážu pochopit, i když by bylo asi správnější tu ČK hledat a dostat penalizaci za pozdní příjezd. Ale nevím, co je správně. Nicméně také, pokud se někomu toto nelíbilo, tak se to mělo řešit dál oficiální cestou. Všelijakých historek podobného a ještě snad mnohem horšího rázu ze Slovenska koluje celkem nemálo.
Červ
A/5

Příspěvekod Karbonyl » úte 23.07.2019 13:22

Za mě už jen poslední věc - pokud vím, Koči byl jediný, kdo z rampy odjel bez výkazu, tudíž to nelze svádět na nějakou systémovou chybu, všichni ostatní to zvládli.

Pro info foto inkriminované ČK z FB Lubomíra Klemana.
Přílohy
65371335_2853914314834792_8650569595960164352_n.jpg
66289104_2853914261501464_8398580591938764800_n.jpg
Karbonyl
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Příspěvekod Tomáš » pon 29.07.2019 14:10

Byl jsem teď týden pryč, mezitím se ke Karbonylovi přidal Pluto, tak zkusím postupně odpovědět oběma. Začnu od konce:
- „pokud vím, Koči byl jediný, kdo z rampy odjel bez výkazu, tudíž to nelze svádět na nějakou systémovou chybu, všichni ostatní to zvládli.“
To, jestli se daný problém týká jednoho, nebo pěti, je naprosto irelevantní. Rozhodující je, jestli je to podle řádů, nebo ne. Např. Pech na Valašce 2017 srazil v motanici pod přehradou na Bystřičce sud (také možná jako jediný), za což mu byla nejdříve udělena penalizace 5 sekund. Po chvíli se ale zjistilo, že je to proti pravidlům (dané místo nebylo označeno v itineráři jako retardér, ale „jen“ jako tzv. vymezení), tak mu trest byl následně odmazán.
- Pořád tu operujete s pojmem "soutěžní část", ale co to defacto ta soutěžní část je?
- 2.8. Rally končí vydáním konečné klasifikace. Soutěžní část rally končí cílovou časovou kontrolou. - pro mě je cílová časová kontrola ta, která je jako poslední uvedena v harmonogramu
Samozřejmě, že rally končí vydáním konečné klasifikace a po průjezdu cílem mohou být ještě dodatečně uděleny penalizace či vyloučení po rozebírkách atp. Co je soutěžní část rally, to je ale popsáno dost přesně:
2.1 ZAČÁTEK RALLY
Rally začíná administrativní přejímkou nebo seznamovacími jízdami (podle toho, co začne dříve). Soutěžní část rally začíná v první časové kontrole.
2.8 KONEC RALLY
Rally končí vydáním konečné klasifikace. Soutěžní část rally končí cílovou časovou kontrolou.
56.1 POSTUP V CÍLI
Soutěžní část rally končí v „cílové časové kontrole IN“ před pódiem (cílovou rampou).

V Prešově byla takto označena ČK 10C (v harmonogramu značená jako Finish rally – Podium In), tedy další časovky 10D a 10E, v nichž se inkriminovaný moment stal, již nebyly součástí soutěžní části rally.
Podobně dle řádů platí, že na barumce začíná soutěžní část rally v ČK 0 (tj. v pátek v 21.07), byť tato časovka není v harmonogramu uvedena jako první (před ní jsou tři další časovky, jejich neprojetí ale pochopitelně neznamená vyloučení ze soutěže, vlastní soutěž totiž ještě nezačala). Podobně cílová časová kontrola by měla být ta před pódiem (15E), ne ta před UP. To „by“ píšu u barumky z toho důvodu, že v originále zní bod 56.1 takto:
56.1 PODIUM CEREMONY
The competition element of the rally will finish at the "Finish Time Control IN", tedy soutěžní část rally končí v „Cílové časové kontrole In“ (pro mne zajímavé, jak podstatně se liší řády v originále a v české verzi!)
Rozdíl mezi barumkou a Prešovem je ovšem jeden naprosto zásadní. Barumka má v ZÚ jako cíl stanovené místo Zlín pod Velkým kinem (poslední ČK – UP, dle ZÚ - bod 3.40), zatímco Prešov má cíl rally uvedený jako „cieľová rampa“ (ZÚ, bod 3.)
Proto „cílová časová kontrola“ byla v Prešově 10C a cokoliv poté už nebylo v rámci soutěžní části rally.
Z výše uvedeného plyne zcela jednoznačně, že trojice sportovních komisařů Vadoc, Szczeczinová, Kramer rozhodla správně. Obviňovat sporťáky ze snahy najít skulinu v řádech, jak píše Karbonyl (a že on tedy žádnou nevidí), mi nepřijde fér. Jak bylo popsáno ve stanovisku slovenské Rally komise, jednání SK trvalo dlouho a určitě se probíraly všechny možné aspekty, řády a paragrafy a asi ještě podrobněji, než je probíráme tady. V prešovském případě tak není skulina, nýbrž pořádná díra v podobě nesouladu řádů a ZÚ (přičemž zároveň se píše obligátní, že ZÚ jsou v souladu s danými řády). A i kdyby náhodou rozhodli sporťáci v neprospěch Kočiho, jsem přesvědčen, že tým se odvolá k národnímu odvolacímu soudu a tam případ dopadne stejně, jako v případě našeho (ne)slavného případu Bohemia rally 2000. U něj se taky v konečném důsledku nejednalo o to, jestli jezdci mohou či nemohou odmítnout start do RZ, nýbrž o to, zda tresty byly uděleny v souladu s řády. A protože nebyly, tak je tehdy náš NOS zrušil všechny do jednoho ….
Tomáš
A/6

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2019