Rally Italia Sardegna

Re: Rally Italia Sardegna

Nový příspěvekod PLuto » pon 13.06.2022 19:51

Vím, že jsem věčný kverulant, ale neodpustím si ještě jednou zmínku o nesmyslně brzkých začátcích jednotlivých etap. Sardínie byla letos roztahaná po celé severní straně ostrova, takže posádky už od seznamovaček pravidelně vstávaly před pátou hodinou a najezdily spousty kilometrů. Totéž se odehrávalo i při závodě, kdy se k nim přidali i mechanici, kteří projížděli křížem krážem celý ostrov kvůli tankovačkám a přeskupením. A nepotkal jsem nikoho, kdo vidí smysl v tom, aby etapa začínala v 5:15? Proč? Jezdcům ani mechanikům se to nelíbí. A pochybuju, že i divákům. Díky tomu začínala první zkouška už v sedm ráno. Kolik lidí bude dobrovolně vstávat v sobotu v sedm ráno, aby se podívali na nějakou zkoušku v televizi? I spousta lidí, co byla na místě, tak ty dopolední zkoušky úplně vynechávala a jezdila až na ty pozdější...

...ale k této problematice bych přidal ještě jeden poznatek. Centrum soutěže bylo v Algheru, což je turistická lokalita a byť se jedná teprve o začátek června, spousta turistů už tam byla. A dovedete si asi představit, jak museli být tito návštěvníci nadšení z toho, že jim od pěti od rána začaly pod okny hotelů brumlat motory závodních aut. Opravdu chceme takovouto prezentaci rallysportu vůči "ostatním spoluobčanům rally nepolíbeným"?

P.S. Přímo na místě jsem se dal do debaty s jednou postarší paní ze Švýcarska. Ta se mě ptala, co je to za závody, když tam pořád jezdí auta bezcílně sem a tam a mnohdy pomaleji, než všechna civilní auta kolem.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PetrWRC » pon 13.06.2022 21:18

Pak by mě teda spíš zajímalo, proč to tak naplánoval pořadatel než co na to postarší paní ze Švýcarska :D
PetrWRC
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » pon 13.06.2022 21:36

Pořadatel to tak naplánoval proto, že ho do toho tlačí FIA a hlavně promotér...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod Tomáš » stř 15.06.2022 21:48

PLuto píše:Vím, že jsem věčný kverulant, ale neodpustím si ještě jednou zmínku o nesmyslně brzkých začátcích jednotlivých etap. .....

Problém nebude ani tak v časovém harmonogramu, jako spíš v určitém rysu lidské povahy. Mnozí lidé si totiž myslí, že tak, jak to vyhovuje jim, tak to musí vyhovovat i všem ostatním. Opak je často pravdou ....
Je jasné, že naprosto ideální harmonogram vyhovující všem vytvořit nelze. Kdybych si to měl navymýšlet já sám, tak start bude ve čtvrtek večer (2-3 RZ). V pátek ráno od 6 do 8h. 1-2 erzety. Pak pauza (pracuji) a další pokračování odpoledne. V sobotu je ideální první RZ klidně i v těch sedm (může být i dřív, já i o víkendu vstávám kolem šesté). Do 10 konec, rodina si žádá výlet na kole, pak delší pauza a odpolední sekce až tak od 15 h. No a neděli bych nechal. V rallyový víkend už žena ví, že oběd se podává v cca 11.30, ať člověk zbytečně nehltá kvůli PS :-)
Ne, teď vážně. Promotérovi v tom lítá hodně peněz a podle dat už on sám nejlépe ví, kdy fanoušci nejvíc sledují přenosy na WRC+ a kdy méně. To fakt není o tom, co se líbí Plutovi nebo Tomášovi. A samozřejmě to není jen o promotérovi. Pořadatel musí z mraky různých požadavků poskládat rozumný harmonogram a těm italským se to z pohledu diváků (nejen) u trati podařilo skvěle. Za den stihnout 4 erzety s jediným přejezdem, naprostá paráda! Z toho by si mohla vzít ponaučení řada jiných pořadatelů. No a speciálně těch z barumky, když už tady odpovídám Plutovi ....
Tomáš
A/6

Nový příspěvekod PLuto » čtv 16.06.2022 00:41

Tomáš píše:Problém nebude ani tak v časovém harmonogramu, jako spíš v určitém rysu lidské povahy. Mnozí lidé si totiž myslí, že tak, jak to vyhovuje jim, tak to musí vyhovovat i všem ostatním. Opak je často pravdou ....
Je jasné, že naprosto ideální harmonogram vyhovující všem vytvořit nelze. Kdybych si to měl navymýšlet já sám, tak start bude ve čtvrtek večer (2-3 RZ). V pátek ráno od 6 do 8h. 1-2 erzety. Pak pauza (pracuji) a další pokračování odpoledne. V sobotu je ideální první RZ klidně i v těch sedm (může být i dřív, já i o víkendu vstávám kolem šesté). Do 10 konec, rodina si žádá výlet na kole, pak delší pauza a odpolední sekce až tak od 15 h. No a neděli bych nechal. V rallyový víkend už žena ví, že oběd se podává v cca 11.30, ať člověk zbytečně nehltá kvůli PS :-)
Ne, teď vážně. Promotérovi v tom lítá hodně peněz a podle dat už on sám nejlépe ví, kdy fanoušci nejvíc sledují přenosy na WRC+ a kdy méně. To fakt není o tom, co se líbí Plutovi nebo Tomášovi. A samozřejmě to není jen o promotérovi. Pořadatel musí z mraky různých požadavků poskládat rozumný harmonogram a těm italským se to z pohledu diváků (nejen) u trati podařilo skvěle. Za den stihnout 4 erzety s jediným přejezdem, naprostá paráda! Z toho by si mohla vzít ponaučení řada jiných pořadatelů. No a speciálně těch z barumky, když už tady odpovídám Plutovi ....

No, oni ani ti diváci na místě z toho harmonogramu nebyli nadšeni a řada z nich prostě první průjezdy vynechávala. A vzhledem k tomu, že jsem měl možnost podívat se v posledních měsícich pod pokličku promotérovi trochu víc, tak si nejsem jistý tím, že ho zajímá, kdy fanoušci sledují přenosy na WRC+. Spíš mi přijde, že zrovna tohle je jim úplně ukradené. Pro ně je důležité, aby si to lidi zaplatili a je jim jedno, kolik RZ z celé nabídky budou sledovat. Mnohem víc jsou pro něj důležitější živé přenosy, které se přeprodávají jiným televizím. To je pro ně priorita číslo 1...

Ale teda poupravím svou formulaci. Neznám nikoho, kdo byl skutečně na místě (ať už jako divák, novinář, jezdec či člen týmu), komu by se tento časový rozvrh líbil.
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod DoN » čtv 16.06.2022 13:11

Tak ja se hlasim dobrovolne. S harmonogram jsem byl na Sardinii spokojen. Loni i letos. 4 RZ za den bez sileneho prejizdeni, to je luxus.

V patek jsme byli hned na prvni ranni (zacinala kolem 7) a lidi bylo dost. V sobotu jsme sli az na druhou (prvni byla pro me divacky nezajimava), ktera zacinala v 8:36. Na misto jsme prijizdeli s vice nez hodinovym predstihem a i tak tam byla nekolikakilometrova kolona zaparkovanych aut.
www.rallyphotos.cz
DoN
Rally škola

Nový příspěvekod Červ » čtv 16.06.2022 14:33

Chápu, Pluto, že tobě se to líbit nemůže, když máš vstávat v čas, kdy chodíš obvykle spát :lol:

Za mě je spíš důležité kolik času tam na spánek je... Pokud se vstává i končí dřív, tak to z mého pohledu je menší problém. Ale čas na spánek už je asi na každém větším podniku nějak omezen... Co mají říkat teprve v F1, kde jim do toho hodí ještě cestování napříč časovými pásmy...

Jinak bych se podepsal pod harmonogramy podle Tomáše :D
Červ
A/5

Nový příspěvekod PLuto » čtv 16.06.2022 16:43

Červ píše:Chápu, Pluto, že tobě se to líbit nemůže, když máš vstávat v čas, kdy chodíš obvykle spát :lol:

Za mě je spíš důležité kolik času tam na spánek je... Pokud se vstává i končí dřív, tak to z mého pohledu je menší problém. Ale čas na spánek už je asi na každém větším podniku nějak omezen... Co mají říkat teprve v F1, kde jim do toho hodí ještě cestování napříč časovými pásmy...

Jinak bych se podepsal pod harmonogramy podle Tomáše :D

Tak právěže ono se o moc dřív nekončí, takže na ten spánek toho času moc není. A to se nebavím o variantě superally, to už je pak skoro na jízdu nonstop...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod PLuto » čtv 16.06.2022 16:44

Tak mě by se líbily časové harmonogramy ne až tak moc unifikované a svázané. Dal bych pořadatelům víc volnosti, aby každý závod mohl být unikátní...
PLuto
www.AutoSport.CZ
www.AutoSport.CZ

Nový příspěvekod M.Y.S. » pát 17.06.2022 07:12

Proboha PLuto…je to Rally…ta byla narozdil od jinych motoristickych disciplin vzdycky narocnejsi jak pro posadky, tak pro divaky. At uz casovym harmonogramem, kdy se bezne jezdivalo pres noc, tak podminkama…trati, pocasim atd. Co bys z toho chtel udelat? Podme mrknout odpoledne na dve rzty a v 7 vecer uz sedet v hospode? 3x jsem byl ve Finsku a tam jsou starty rz brzy rano bezne, velke prejezdy jakbysmet. Pokazde uz od brzkych rannich hodin byvaji trate obsypane a nikdy jsem neslysel, ze by na to nekdo nadaval. Naopak, pokud brzky start znamena, ze diky tomu stihnu za den vic prujezdu, tak jen vic takovych harmonogramu... Narovinu… vadi-li nekomu brzke vstavani, prejezdy, nebo pocasi, at jde sledovat okruhy.
Rallye design
M.Y.S.
N/3

PředchozíDalší

Zpět na Sezona 2022